nedjelja, 23. studenoga 2014.

Billbergia nutans - Bilbergija

Vrsta je porijeklom iz Argentine, Brazila i Urugvaja. Ima duge, uske listove, koji su maslinasto zelene boje. Biljka može biti visine oko 50 cm. Cvijeta obično u proljeće, brakteje su ružičaste, a cvjetovi su cjevasti, okrenuti prema dolje, zelene i plave boje s jarko žutim anterama. Cvjetovi traju svega nekoliko nedelja.


Dosta dobro podnosi sobne uslove i vrlo je skromnih zahtjeva. Najbolje joj odgovara svijetao položaj, a uspijeva i u polusjeni. Potreban joj je dobro dreniran supstrat, neutralan do blago kiseo. Može se nabaviti specijalna mješavina za bromelije ili pomiješati 3 dijela treseta, 2 dijela pijeska i 1 dio vrtne zemlje. '' Fišek '' treba bude uvijek napunjen vodom, a supstrat treba ostaviti da se dobro prosuši između dva zalijevanja. Prihranjivanje se vrši jednom mjesečno, kao i kod prethodne vrste. može podnijeti kratkotrajne slabe mrazeve (-5 ° C do -6 ° C)

Mnoge bilbergije mogu se uzgajati kao kućne biljke, ali ova vrsta je najotpornija i najlakše ju je održavati.
Ovoj biljci potrebno je puno svjetla, redovita prehrana i zalijevanje. Korijen je mali pa čak i velike biljke mogu neometano rastu u malim loncima. Ukoliko želite daje presadite, učinite to u proljeće i prihranjujte je specijalnom tekućinom za bromelijade.

Nema komentara:

Objavi komentar