nedjelja, 23. studenoga 2014.

Aechmea fasciata - Ehmeja

Ehmeja je dekorativna biljka, jako atraktivnog izgleda. Potiče oz brazilskih tropskih šuma. Raste u visinu do 60 cm. Ehmeja je prirodni epifit, odnosno biljka koja raste na drugim biljkama, primjerice na kori drveća, osobito u svojim prirodnim staništima. Od domaćina tako dobiva vlagu i hranjive tvari.


Ehmeja odlikuje tvrdo lišće, sivo-zelenih nijansku sa bjelkastim isprekidanim prugama. Listovi stvaraju svojevrsnu čašicu iz koje na proljeće raste cvijet Ehmeja. Listovi su također često obrasli svojevrsnim bodljama.

Ova sobna biljka je jednostavna za uzgoj. Za razliku od plavih cvjetića koji brzo venu, ružičaste braktele opstaju i do 6 mjeseci. Nakon cvatnje, koje se desi jednom u životu ove biljke, Ehmeja postupno ugine. Zamjenjuju je nove biljke koje će izrasti iz donjeg dijela Ehmeja. To je ujedno i način na koji se Ehmeja najčepće razmnožava. Kada klas počne vene treba ga odrezati. Mlade biljke presadite u nove posude.

Gledajte da Ehmeja držite na svijetlom mjestu jer voli sunce, ali ne pretjerano tokom ljetnih žega. Potrebna joj je toplina pa temperatura u sobi ne smije biti ispod 16 stepeni. Zaboravite na prihranjivanje Ehmeja, jer joj nije potrebno.Biljka ne treba prihranu čak ni kada listovima počnu žute jer je to prirodan normalan proces . Kompost u kom je zasadjena Ehmeja treba biti stalno vlažan, a biljku četo zalijevajte.

Da bi bolje izdržala vrućine tijekom sušnog ljeta s visokim temperaturama, preporučuje se da na dvadesetak dana u samu krunu biljke uspijete čašicu vode. Najbolje je koristiti kišnicu ili vodu odstajalu vodu koja je bila na sobnoj temperaturi cijelog dana.

Ehmeja se presadjuje u tresetnu zemlju u malo veće saksije jer joj treba prostora, a nije poželjno često presadjivanje. Prije nego počnete presadjivanje, pričekajte da cvjetovi i lišće uvenu, prije nego što krenete da odstranjujemo mladice iz koje dobivate potpuno novu Ehmeja. Nožem tada odrežite novu mladu biljku sa korencici i presađujte je u saksije sa propustljiv zemljom i kompostom koji je vlažan I tresetni. Pri presađivanju Ehmeja obavezno treba staviti zaštitne vrtne rukavice. Ehmeja po obodima listova ima bodlje i naslage koje mogu vam iritiraju kožu ako ste skloni alergijama ili imate osjetljivu kožu.

Nema komentara:

Objavi komentar