nedjelja, 23. studenoga 2014.

Adiantum hispidulum - Viline vlasi; Bodljikavac



To je listopadna biljka, visine 30-60 cm. Ima kratak rizom. Lisne drške su crne, duže su od polovine ukupne dužine lista i prekrivene su oštrim dlakama (to se može uočiti ako se protrlja stabljika). Listovi su prstasto složeni i sastavljeni iz gustih perastih segmenata. Liske su tamnozelene boje, a kod mladih listova su crvene što doprinosi dekorativnosti čitave biljke.



Ova vrsta je rasprostranjena u Australiji, Novom Zelandu i na Pacifičkim ostrvima, a ima je i u Indiji, Kini i Africi. Uz to se naturalizovala i u SAD. U prirodnim uslovima, za svoj rast ne zahteva puno i može se sresti u šumama, pored puteva, i u žbunastim zajednicama u uslovima polusenke.

Ova vrsta se često sreće kao atraktivna sobna biljka i jedna je od najmanje zahtevnih vrsta roda Adiantum. Treba je gajiti na osvetljenom mestu, sa dovoljno relativne vlage u vazduhu i zaštititi od isušivanja. Ne treba je saditi u suviše veliku posudu i ne treba preterati sa zalivanjem, već zalivati umereno i samo kada je supstrat na površini suv pod prstima ili ako je posuda sa biljkom lagana. Razmnožava se lako, podelom bokora ili sporama.

Kultivari:

‘Whitei’ - listovi su prekriveni belim dlakama, stabljike su više uspravne u odnosu na osnovnu vrstu; potiče iz Australije

Nema komentara:

Objavi komentar