nedjelja, 23. studenoga 2014.

Asplenium antiquum - Gnjezdasta paprat


Kao i većina papratnjača poznata je po lišću ukrasne vrijednosti. Iako postoji više vrsta ovakvih paprati, ova je zanimljiva po svojim listovima koji su tamnozeleni i cijelom dužinom lista valoviti. Listovi su nepodijeljeni, formiraju ljevkastu rozetu. Sredinom lista proteže se vrlo izražena žila koja je na naličju smeđa, a na licu lista tamnozelena. Ova biljka nema cvjetova, što je karakteristično za sve papratnjače. Naraste od 30 - 90 cm u visinu. Životni vijek joj je od 3 - 10 godina. 

Paprati će dobro uspijevati i u prostorima s malo svjetlosti. Vole dosta vlage, zato ih je potrebno tijekom cijele godine prskati vodom i to po mogućnosti dva puta dnevno. Potrebno ih je zalijevati dva do tri puta tjedno tijekom vegetacije. Tijekom zime dovoljno je obilno zaliti jednom tjedno. Prihranjujte ih tijekom vegetacije jednom u dva tjedna. Presađujte ih svake godine u proljeće. Zasadite ih u mješavinu običnog supstrata i kiselog supstrata u omjeru 1 : 1 

Ponekad se na naličju lista uzduž glavne žile znaju pojaviti crvci. Najbolje je da ih uklonite ručno bez primjene kemijskih sredstava. Ukoliko se ipak odlučite za kemijska sredstva, pazite da ne koristite ona na uljnoj bazi. 

Ukoliko ih držite u prostoriji s dosta svijetla, odmaknite ih minimalno 3 metra od prozora. Najbolje će im odgovarati da ih smjestite u kupaonicu, tada ne morate prskati listove jer u zraku ima dovoljno vlage.

Nema komentara:

Objavi komentar