nedjelja, 23. studenoga 2014.

Adiantum raddianum - Lepezasta paprat


To je zimzelena biljka (u sobnim uslovima), visine 30-60 cm. Ima kratak, horizontalan rizom. Lisne drške su sjajne, crne i čine oko jedne četvrtine ukupne dužine lista. Listovi su obično trouglastog oblika i dvostruko perasto složeni. Treba pomenuti da danas postoji veliki broj kultivara koji se razlikuju od osnovne vrste. 

Razlika između A. capillus-veneris i A. raddianumObod lista je duboko usečen kod A. capillus-veneris, nervi se završavaju u vrhovima režnjeva, a sorusi su izduženi, dok je kod A. raddianum obod lista plitak, nervi se završavaju između režnjeva, a sorusi su bubrežastog oblika.


Ova vrsta se uglavno može naći u tropskim područjima južne hemisfere. Jedna je od najčešće gajenih vrsta roda Adiantum u zaštićenom prostoru. Uslovi koje zahteva slični su kao i kod ostalih vrsta ovog roda.




Kultivari

Danas postoji veliki broj različitih kultivara, tako da ćemo ovom prilikom pomenuti nekoliko najvažnijih koji se često sreću u komercijalnoj prodaji. 

‘Cluster Glory’ - izuzetno dekorativna biljka sa listovima koji su višestruko složeni, a liske su sitne, zelene i stavaraju lep kontrast sa crnom strukturom stabljika. Ukupna dužina lista je manja od 30 cm.
‘Fragrans’ (divan, mirišljav) - popularna biljka, česta u trgovinama gde se može naći i pod imenom ‘Fragrantissimum’. Visine je do 60 cm, žbunastog habitusa. Liske su žiroko klinastog oblika. Ovaj kultivar odlično podnosi sobne uslove, ponekad se prodaje posađen sa Euphorbia pulcherrima zbog efektnog kontrasta.
‘Gracillimum’ (malen, dražestan) - listovi su višestruko složeni, sa sitnim, nežnim liskama, poput izmaglice, dugi i povijeni na dole, tako da su naročito pogodni za sadnju u visećim korpama. Zahteva povećanu vlažnost vazduha.
‘Ocean Spray’ - popularan kultivar sa tamnozelenim listovima lepezastog oblika.
‘Variegated Tessellate’ - kultivar sa gustim, panaširanim i nazubljenim listovima. Najbolje uspeva u uslovima sa dosta toplote i vlage.
‘Variegatu  - listovi su kompaktni, dužine do 30 cm, sa sitnim mrljama žućkasto bele boje

Nema komentara:

Objavi komentar